Johdatus ketjun huoltoon

Moottoripyöräilijänä tiedät, että pyöräsi pitäminen huippukunnossa on olennaisen tärkeää turvallisuuden ja suorituskyvyn kannalta. Yksi tärkeimmistä huoltotehtävistä on moottoripyörän ketjun oikea kiristäminen. Kireä ketju ei ainoastaan pidennä ketjupyörien ja ketjun käyttöikää, vaan se myös parantaa pyöräsi käsiteltävyyttä ja kiihtyvyyttä. Toisaalta löysä ketju voi aiheuttaa liiallista kulumista ja jopa johtaa vaarallisiin onnettomuuksiin.

Tässä artikkelissa annamme sinulle vaiheittaisen ohjeen siitä, miten moottoripyöräketju kiristetään oikein, olipa kyseessä sitten uuden ketjun asentaminen tai vanhan ketjun säätäminen. Käsittelemme myös merkkejä siitä, että ketju on kiristettävä, vinkkejä ketjun huoltoon ja yleisiä virheitä, joita kannattaa välttää. Tämän oppaan lopussa sinulla on tietoa ja itseluottamusta pitää moottoripyöräketjusi huippukunnossa ja varmistaa turvallinen ja tasainen ajo.

Milloin moottoripyöräketju on kiristettävä

Aloitetaan perusasioista. Milloin moottoripyörän ketju pitäisi kiristää? Vastaus on yksinkertainen: aina kun se on löysällä! Mutta mistä tiedät, milloin ketju on löysä?

On olemassa muutamia merkkejä siitä, että ketju on kiristettävä. Ilmeisin niistä on ketjun huomattava löysyys. Voit tarkistaa tämän painamalla ketjua alaspäin etu- ja takahammaspyörien välissä. Jos ketju liikkuu yli puoli tuumaa (eli noin 12 mm), se on todennäköisesti liian löysä. Tarkista huoltokirjasta moottoripyöräsi oikea ketjukireys.

On tärkeää tarkistaa moottoripyörän ketjun kireys säännöllisesti kulumisen välttämiseksi. Tarkista ketjun kireys huoltokäsikirjassa kuvatuin väliajoin, tee se myös ennen suurempia ajoja tai jos huomaat jonkin edellä mainituista merkeistä

Uuden moottoripyöräketjun ja ketjupyörien ostaminen

Ennen kuin paneudumme siihen, miten moottoripyörän ketju kiristetään, keskustellaan lyhyesti siitä, milloin voi olla aika vaihtaa ketju ja ketjupyörät kokonaan.

Jos ketjussasi on merkkejä merkittävästä kulumisesta tai vaurioista, kuten ruostetta, mutkia tai venyneet lenkit, on todennäköisesti aika vaihtaa se. Vastaavasti jos ketjupyörissäsi on kulumisen merkkejä, kuten koukistuneita tai kuluneita hampaita, ne on hyvä vaihtaa samaan aikaan ketjun kanssa, jotta varmistetaan, että ne istuvat kunnolla.

Kun ostat uuden ketjun ja ketjupyörät, varmista, että valitset pyörääsi sopivan tyypin ja koon. Varastoimme useimpia ketjuja, ketjupyöriä ja kokonaisia sarjoja, joissa on molempia, täältä.. Etsi mallia tai soita meille, jos tarvitset apua oikean sarjan löytämisessä pyörällesi.

Kun olet asentanut uuden ketjun ja ketjupyörät, on tärkeää kiristää ketju kunnolla, jotta ajaminen sujuu tasaisesti ja turvallisesti. Seuraavassa osiossa kerromme, miten se tehdään vaihe vaiheelta.

Moottoripyörän ketjun kiristäminen

Siirrytään nyt päätapahtumaan: miten moottoripyörän ketju kiristetään. Noudata näitä ohjeita varmistaaksesi, että ketjusi on säädetty oikein:

  1. Pysäköi pyörä tasaiselle alustalle ja aseta se keskijalustalle tai takatelineeseen.

  2. Tarkista omistajan käsikirjasta tai kysy meiltä, mikä on pyöräsi suositeltava ketjun löysyyden mitta.

  3. Mittaa nykyinen ketjun löysyys painamalla ketjua alaspäin etu- ja takaketjujen välissä. Käytä viivoitinta tai mittanauhaa mitataksesi ketjun keskipisteen ja keinuvivun alaosan välisen etäisyyden.

  4. Jos ketjun löysyys on suositellulla alueella, ketju on valmis! Jos näin ei ole, sinun on säädettävä kireyttä.

  5. Löysää taka-akselin mutteri ja käännä ketjun kireyden säätämiseksi säätöpultteja keinuvarren molemmilla puolilla. Varmista, että säädät niitä tasaisesti, jotta pyörä pysyy oikein kohdistettuna.

  6. Tarkista ketjun löysyys uudelleen säätöjen jälkeen. Toista vaiheet 5 ja 6, kunnes ketjun löysyys on suositellulla alueella.

  7. Kun ketjun löysyys on säädetty oikein, kiristä taka-akselin mutteri suositeltuun vääntömomenttiin (tarkista tämä omistajan käsikirjasta).

  8. Tarkista ketjun löysyys kahdesti varmistaaksesi, että se on edelleen suositusten mukaisella alueella. Jos se on liian kireällä tai löysällä, säädä se uudelleen.

  9. Tee lopuksi koeajo pyörälläsi varmistaaksesi, että kaikki tuntuu sujuvalta eikä ketju läpsähdä tai kuulu liikaa ääntä.

Muista, ettei moottoripyörän ketjua saa kiristää liikaa. Se voi aiheuttaa ketjun ja ketjupyörien liiallista kulumista. Noudata moottoripyörällesi suositeltua ketjun löysyyden mittausta turvallisen ja tasaisen ajon varmistamiseksi.

Seuraavassa osiossa käsittelemme vinkkejä moottoripyöräketjun huoltoon sen käyttöiän pidentämiseksi.

Vinkkejä moottoripyörän ketjun huoltoon

Nyt kun tiedät, miten moottoripyöräketju jännitetään, on tärkeää pitää se kunnossa, jotta sen käyttöikä pitenee. Seuraavassa on muutamia vinkkejä ketjun huoltoon:

  1. Puhdista ja voitele ketju säännöllisesti. Lika ja roskat voivat kerääntyä ketjuun ajan myötä, mikä aiheuttaa tarpeetonta kulumista. Käytä ketjunpuhdistusharjaa ja ketjunpuhdistusainetta mahdollisten kertymien poistamiseen ja levitä sitten laadukasta ketjuvoiteluainetta, jotta ketju toimii moitteettomasti. Se, kuinka usein ketjusi on puhdistettava ja voideltava, riippuu muun muassa ajo-olosuhteista ja käyttämästäsi voiteluaineesta, joten tarkista omistajan käsikirjasta tai kysy meiltä suosituksia. Ketjuvoiteluaineemme löytyvät täältä.

  2. Tarkista ketjun kireys säännöllisesti. Vaikka ketjun kireys olisi säädetty oikein uutta ketjua ja ketjupyöriä asennettaessa, se voi löystyä ajan myötä. Tarkista ketjun löysyys säännöllisesti ja säädä sitä tarvittaessa turvallisen ja tasaisen ajon varmistamiseksi.

  3. Tarkista ketju kulumisen ja vaurioiden varalta. Vaikka ketjua huolletaan säännöllisesti, se kuluu lopulta ja on vaihdettava. Tarkista ketjusi säännöllisesti kulumisen merkkien, kuten venyneiden lenkkien tai ruosteen varalta. Tarkista myös ketjupyörät kulumisen merkkien, kuten koukistuneiden tai kuluneiden hampaiden varalta. Jos havaitset merkittävää kulumista tai vaurioita, on aika vaihtaa ketju ja ketjupyörät.

  4. Säilytä pyörääsi oikein. Kun säilytät pyörääsi pidemmän aikaa, puhdista ja voitele ketju ensin kunnolla. Näin estät ruosteen ja korroosion muodostumisen varastoinnin aikana.

Noudattamalla näitä moottoripyörän ketjun huoltovinkkejä voit pidentää sen käyttöikää ja varmistaa turvallisemman ja tasaisemman ajon.

Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että moottoripyörän ketjun oikea kireys on olennaisen tärkeää turvallisen ja tasaisen ajon kannalta. Olitpa asentamassa uutta ketjua ja ketjupyöriä tai säätämässä nykyisen ketjusi kireyttä, tässä artikkelissa esitettyjen vaiheiden noudattaminen varmistaa, että ketjusi on säädetty oikein.

Muista aina noudattaa moottoripyörällesi suositeltua ketjun löysyysmittaa ja välttää ketjun ylikiristämistä, joka voi aiheuttaa liiallista kulumista ja vaurioita. Lisäksi säännöllinen kunnossapito, kuten ketjun puhdistaminen ja voitelu, kulumisen ja vaurioiden tarkistaminen sekä pyörän asianmukainen varastointi, voi pidentää ketjun ja ketjupyörien käyttöikää.

Kun kiristät ja huollat moottoripyöräketjusi oikein, varmistat turvallisemman ja tasaisemman ajon ja säästät myös rahaa pitkällä aikavälillä estämällä pyöräsi osien tarpeettoman kulumisen.

Toivottavasti tästä oppaasta oli apua moottoripyöräketjun kiristämisessä. Jos sinulla on kysyttävää tai lisävinkkejä jaettavaksi, jätä kommentti alla. Ja kuten aina, aja turvallisesti!

Jätä kommentti

Kaikki kommentit moderoidaan ennen julkaisemista